Technisch schrijver of technisch commercieel schrijver?

Na mijn opleiding tot marineofficier en mijn studie communicatiewetenschap werkte ik in loondienst bij Nuon en later bij Technische Unie. Niet als technisch schrijver, maar in eerste instantie als communicatiemedewerker en later als communicatieadviseur. Twee functies waarin ik veel heb geleerd over techniek, logistiek en communicatie. 

 

Een technisch schrijver schrijft technisch

Ik ben van tijd tot tijd op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Mensen die de eigenaar zijn van of werken voor een bedrijf dat technische diensten levert en/of technische producten verkoopt. Hoe zet ik mezelf dan neer. Als technisch schrijver? Beter van niet. Een technisch schrijver heeft - volgens internet - meestal een technische achtergrond en is in staat ingewikkelde handleidingen te schrijven en zelfs te vertalen. Ja, ik heb bij de marine gezeten. Ja, ik heb bij technische bedrijven gewerkt. Nee, ik durf mezelf geen hardcore technisch schrijver te noemen, ook al ben ik afgestudeerd op een onderwerp dat wel tot de technische communicatie gerekend wordt.

Technisch commercieel tekstschrijver

In plaats van technisch schrijver noem ik mezelf liever technisch commercieel tekstschrijver. Daarmee bedoel ik dat ik geen puur technische teksten schrijf, maar dat ik wel de techniek achter een dienst of een product kan verkopen, of - iets chiquer – op en commerciële manier weet te verwoorden. Energie, accu's, batterijen, luchtfiltratie, schepen, installatiemateriaal, logistiek, sanitair. Ik vind het allemaal interessant en ik schrijf er graag over.

Een technisch commercieel tekstschrijver slaat een brug tussen het product of de dienst en de gebruiker!